Kay nou

ester

Kay nou, dat is Ons huis in Jacmel. En Ester is voor een maand onze gastvrouwe. En buikpijn krijg je volgens haar alleen maar als je niet genoeg eet en veel te veel praat, want dan krijg je door al dat ijl gepraat gas in je maag en gas in je maag geeft krampen. Met haar neef gingen we naar het voetbal kijken. Thuisploeg Jakmel tegen de hoofstad Potoprens. Het publiek stormde tot drie keer het plein op. Twee keer uit vreugde en de derde keer om de spelers van Jacmel te helpen die van Potoprens enthousiast in puin te slaan. De zijstreep van het veld werd bewaakt door gewapende agenten, maar die muizen er in dergelijk geval blijkbaar gemakkelijk stilletjes onderuit…
En later zijn we nog heel snelsnel voorbij een voudoutempel gelopen, want er was niemand en dan zwerven de geesten vrij rond en dan moet je er niet blijven hangen als je geen dodelijke ziekte wil oplopen. Zeggen ze.

2 Responses to “Kay nou”

 1. Jeremy says:

  Hoi daar,

  In voorbereiding van m’n trip door centraal america was ik wat aan het rondsurfen op het net en kwam via een search naar Subdelegado Zero op jou/jullie site terecht. Heb nog niet al teveel gelezen maar het lijkt me dat jullie een erg boeiende en politiek geladen trip aan het maken zijn. Daar ik graag ook wat meer inzicht zou krijgen in de politieke en sociale toestand in de verschillende landen leek het me leuk om jullie even te contacteren en eventueel wat leuke lees-doe-bezoek tips te vragen.

  Ik vertrek dinsdag (11/03) voor vier maanden van Mexico city naar Bogota. Ondanks wat veel mensen denken is dit veel te weinig tijd maarja, ben al heel blij dat ik de mogelijkheid heb.

  Veel groetjes en geniet van jullie trip,

  Jeremy

 2. Jeremy says:

  Heb er ondertussen enkele uren geboeid lezen opzitten. Heel grappig dat ik op dit moment op jou blog uitkom. Anderhalf jaar reizen (jammergenoeg vnl als toerist) hebben me doen beseffen in wat een luxewereld wij hier in het westen leven en heb het vrij moeilijk hiermee.
  Ben nooit echt politiek geenageerd geweest maar die interesse is wel opgewekt door het zien en horen van de problemen in derde wereldlanden.

  Ik zou in deze trip dan ook een evenwicht willen vinden tussen ‘als toerist’ genieten van dit prachtige stukje van de wereld en sociaal engagement voor locale projecten.

  Ik hoop dat jij me hieromtrent wat nuttige informatie kan geven. Heb al wat interessante sites gevonden maar ga wachten tot ik ter plaatse ben om de situatie te bekijken.

  Alvast proficiat met je erg knappe verslagen, ironie, cynisme maar vooral harde realiteit!!!

  Een paar vragen:

  Kan je me wat adressen bezorgen in San Cristobal om daar met mensen eens te kunnen praten over de situatie. Ik zou ook graag de docu’s van Promedia waarover je schrijft kunnen bekijken. Lijkt me heel interessant en zou ik enorm apprecieren.

  Kan je me behalve het boek van Traven nog literatuur aanraden? Allereerst om een beter perspectief te krijgen op de situatie (en geschiedenis) in Mexico en Centraal Amerika.

  En anderzijds ook boeken en websites over de globalisering/projecten zoals dat van de koffieboeren van Mut Vitz.

  Alvast bedankt en succes in Haïti,

  Jeremy