Tiwanaku, 21 januari

ti1

‘s Morgens verlieten we heel vroeg La Paz in de hoop om de beëdiging van Evo Morales, eerste Indigena-president van Amerika, te volgen in Tiwanaku, de eeuwenoude plaats waar de Aymara’s woonden, nog voor de Inka’s in het huidige Bolivia toekwamen. En vanuit heel Bolivia stroomden mensen toe.

tika3

tika6

En ze bleven toestromen tot een grote massa ongedurig wachtte tot Evo Morales zou verschijnen om op Indigena-wijze ingehuldigd te worden als president van Bolivia. Ondertussen las iedereen de heel lovende biografie van Evo (van arm straatjochie naar syndicalist naar president) die door vele verkorpers aangeprezen werd voor slechts 1 peso. De straatjochieseconomie in Bolivia stopt nooit.

tika2

tata

tika4

titi

Aangezien het leger jarenlang de aartsvijand van de Indigena-bevolking geweest is, en datzelfde leger nu de veiligheid van de president-indigena moet waarborgen, werd er, om provocatie te vermijden, een ordedienst opgesteld vanuit de Aymara- en Quechuagemeenschappen zelf. Ze schermden de massa af van het leger en waren er graag bij.

ti

Later verscheen Evo Morales op de top van de heilige berg, in een nieuw rood kleed, dat de eenheid van het land zou voorstellen aan de hand van vele Indigena-motieven. Vergezeld van vier ceremoniemeesters en een hele hoop perslui en aangegaapt door een halsreikende massa.

toto

Even later verscheen hij dan nog op de ruïnes van Tiwanaku om zich te tonen aan het volk en zijn speech op het publiek af te vuren. Als president kreeg Evo er in Tiwanaku dus ook nog een bijna religieuze justificatie bovenop… Laten we maar hopen dat de sociale bewegingen van Bolivia geen al te volgzame gelovigen worden, maar hun kritische zin bewaren.

tutu

Waarna de massa huiswaarts keerde om zich op te maken voor de volgende dag. De officiële inhuldiging van het presidentiële ambt in La Paz in aanwezigheid van tienduizenden mensen en een hele handvol figuren die volgens vele mediakanalen heel belangrijk zijn. Zoals Chavez en Uribe. Wat een combinatie. Voor de eerder aardsere bezoekers blijft het twijfelen of presidenten het verschil kunnen maken.

tyty

Comments are closed.