Zoutwoestijnen en rode rotsen

trein

Vanuit Uyuni, een verlaten treinstation met een rijke geschiedenis in de provincie Potosi, trokken we, Karen, Carine, Geert, Hans en ik, na een jeep met slechte banden, met jeep nummer twee de zoutwoestijn in. Een enorme zoutvlakte waar tot op de dag van vandaag zout met de hand gewonnen wordt voor een schamel loon. Ook de weinige huizen worden er met blokken zout gebouwd.

zoutwinning

De zoutwoestijn werd lang geleden gevormd door het opdrogen van het enorme binnenmeer dat ooit tussen de westelijke en de oostelijke bergruggen van de Andes lag. Naarmate de bergen hoger werden, droogde het meer verder op. Vandaag ligt hier het Altiplano, de enorme hoogvlakte van de Andes waarop de Aymara en de Quechua llamas en het graan Quinoa kweken. Maar twee meren en twee zoutwoestijnen getuigen nog van het verre onbewoonde verleden.

salar

grijs

Omdat het in dit jaargetijde de regen overvloedig begint te vallen, wordt de zoutwoestijn omgetoverd in een enorme spiegel. Soms lijkt het alsof je vliegt in plaats van rijdt. De wolken gleden onder ons. In de verte vlogen nog twee andere jeeps.

vliegende jeeps

En zo komen tientallen jeeps gevuld met gringo’s toe aan het Isla de Pescado om er het middageten te genieten. Het is de top van een berg die nog boven de zoutwoestijn uitsteekt, een plaats waar maar weinig Bolivianen kunnen komen. De jeepreis is te duur. Omdat we geboren zijn in het rijke halfrond, konden we echter genieten van beeldschone onwereldse vergezichten.

isla de pescadores

Eens uit de zoutwoestijn bleef het maar verder regenen, zodat de volgende dag een aantal jeeps domweg het onbeweeglijke landschap vervolledigden. Hoopjes gringo’s stonden er even plompverloren naast te wachten tot de tram voorbij zou komen.

jeep

En na wat wrikken en trekken en modder omwoelen, reden we langs laguna’s in alle kleuren, flamingo’s die voor een keer niet in een stadspark stonden, rotsen die beeldhouwen veroordelen tot overbodige activiteit, bergtoppen met sneeuw, geisers die hete modder uit het binnenste der aarde in alle kleuren ophoesten en canyons voor condors zonder hoogtevrees.

laguna colorado

flamingo's

bergen1

rotsen

geisers

geisers2

bergen

laguna verde

rotsen2

rotsen3

canyon

Wagenziek kwamen we op de vierde dag terug toe in Uyuni, op het treinenkerkhof. Butch Cassidy en Sundance Kid sloegen er nog een laatste keer hun slag, maar de trein was al jaren gestopt. De wielen waren er hier en daar onderuit gesloopt en stoom was in de verste verte niet te bekennen.

overval

Comments are closed.