Subdelegado Zero is on the way…

ezln

Mexico lijkt me ver weg. In september liet ik Chiapas achter me, maar vergeten is moeilijk. Zeker als de “Clown van Chiapas” weer op onnavolgbare wijze met een sinds lang aangekondigd nummertje uitpakt.

Terwijl Evo Morales via electorale weg een enorme overwinning behaalde en dezer dagen een mijnwerkershelm op het hoofd van Fidel Castro plaatst of samen met Hugo Chavez het hoofd buigt voor de tombe van Simon Bolivar, en terwijl miljoenen mensen uit sociale bewegingen in Zuid-Amerika verbaasd staan te kijken naar de enorme snelheid waarmee opeens een continentale bres wordt geslagen in een rechtse neoliberale politiek die de rijken steeds rijker liet worden ten koste van de miljoenen bewoners, moeten we nog afwachten of deze anti-neoliberale politiek haar beloften zal kunnen waarmaken. Landen waar de bewoners zichzelf niet organiseren in sociale bewegingen om de macht van onderop op te bouwen, blijven immers kwetsbaar voor politieke manipulaties door de politieke of economische elites. In die zin lijkt de situatie in Bolivia op lange termijn voor de politieke inspraakmogelijkheden van de bevolking een stuk veelbelovender dan bijvoorbeeld in Venezuela, waar links zich misschien wat al te onvoorwaardelijk aan de positie van Chavez heeft verbonden.

CCRI

In dit nieuwe Zuid-Amerikaanse politieke landschap komt Subdelegado Zero op de proppen. Een politieke parodie van het EZLN, met in de hoofdrol Subcommandante Marcos, in het land net ten zuiden van de VS, het Mexico dat alsnog geleid wordt door de neoliberale Vincente Fox. Maar het gaat verder dan humor alleen. “De Andere Campagne” neemt niet alleen de komende verkiezingen op de korrel, maar zal ook proberen gestalte te geven aan een zo breed mogelijke linkse tegenmacht. Marcos heeft hiervoor zijn trouw paard op stal gezet, heeft een helm over zijn bivakmuts getrokken, en is op een moto gekropen. Met een flinke knipoog naar de tocht die Che Guevara ooit ondernam, gaat “Subdelegado Zero” vanaf 1 januari 2006 proberen om woestijnen en bergketens te trotseren in de hoop om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het feit dat sociale bewegingen construeren belangrijker is dan eens om de zoveel tijd stemmen op een, al dan niet zogenaamd linkse, presidentskandidaat. De “Andere Campagne” is begonnen.

Comments are closed.