Copinh

copinh

Copinh, Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras, is opgericht na het tekenen van de vredesakkoorden in El Salvador, in 1993, omdat dit de demilitarisatie van de provincies van Honduras die grenzen aan El Salvador tot gevolg had, en er in die periode dus weer ademruimte ontstond voor politieke initiatieven. Copinh is een beweging van de Lenca-indianen, die in die streek wonen, en was actief één jaar voor de opstand van de Zapatisten in Mexico. Zonder een gemaskerde mediastrategie bleven ze echter minder bekend dan hun kameraden in Chiapas. Nochtans is Copinh in Honduras dé beweging die erin slaagde om de rechten van de inheemse volkeren op de agenda te zetten. Ze draaien er hun hand niet voor om gronden, ambassades of regeringsgebouwen te bezetten en trokken in Tegucicalpa het standbeeld van Columbus tot tweemaal toe tegen de vlakte. Nu staat er overigens een standbeeld van Lempira, de mythische Lenca-hoofdman uit de begindagen van de kolonisatie die lang weerstand bood aan de Spanjaarden tot hij uiteindelijk vermoord werd en met zijn dood het toenmalige verzet gebroken werd.

Copinh is vandaag een sociale beweging die in heel Centraal-Amerika gerespecteerd wordt, die het Plan Pueblo Panama van tafel wil vegen, die ijvert voor creativiteit en diversiteit in het verzet, die zich met honderdenéén dingen tegelijk bezig houdt, die gezellig chaotisch is en die volgende week een forum organiseert over alternatieve communicatie (krant, radio en internet) waarop mensen uit ongeveer alle andere Centraalamerikaanse landen verwacht worden.

kantoor

Copinh is ook geld aan het verzamelen om een ontmoetingsplaats te creëren. Utopia genaamd en daartoe willen ze het gebouw hieronder met bijbehorende gronden opkopen. Perfect om mensen uit heel de wereld te ontvangen, biologische modelgroententuintjes te maken en actiekampen te organiseren tegen het Plan Pueblo Panama.

utopia

Cada vez más, nuestros espacios tanto físicos como mentales están siendo individualizados, cercados, privatizados. Apropiándose y adueñándose de nuestras tierras, bosques, agua, minerales, cultura, conocimientos y formas de pensar, vivir y organizarnos, nos están dejando sin espacios, hasta que ya no podamos hacer las cosas bajo nuestros propios términos. El Centro de Encuentros y Amistad UTOPIA será la recuperación y construcción de un espacio colectivo nuestro, un diálogo entre todas y todos que lo compartimos, en donde se pueda poner en práctica nuestras alternativas (y tradiciones) al sistema contra el cual luchamos cotidianamente y un punto estratégico para fortalecer los enlaces entre los diversos sectores de la lucha popular en Honduras.

Om dat centrum op te kopen, verzamelen ze dus geld en één van de middelen is een loterij. Copinh verloot hierbij haar enige auto. Slechts 25 lempira’s voor een lotje. Voor mensen die geïnteresseerd zijn, hier de foto. De motor is nog perfect, heb hem op steile modderwegen getest. Toyota. Bouwjaar ’89. Je kan ook gewoon storten. Para depósitos internacionales, el código SWIFT es el UPNBUS44MIA, el Aba el 067008414, el banco de enlace el Union Planter’s Bank, y el no. de cuenta general para depósitos el 0920010830. Si hace un depósito, o para mayor información, favor comunicarse con nosotras-os al teléfono (504) 783-08-17 o al correo copinhonduras at yahoo.es

auto

Comments are closed.