Drie eeuwen geleden… Guatemala

Drie of misschien al vier eeuwen geleden was ik in San Cristobal de las Casas en nam ik afscheid van Chiapas en van de mensen die ik er leerde kennen. Daarom bakte ik pannekoeken met Nicolas, Elena en Kantjil. Ergens in de week van 20 september, op een woensdag. Nicolas aime bien le feu et alors ne l’a pas quitté toute la soirée. Ce qui était très agréable comme ca je pouvais tranquillement boire. Heel fijne avond met mensen van Promedios, Comppa, de waterprojecten, indymedia en nog anderen, die allemaal heel graag pannekoeken bleken te eten.

nicolas

tafel

En de volgende nacht moest er nog gebiljart worden. Met een winst voor Catalunia, Nederland en België. Frankrijk, Baskenland en Mexico moesten pijnlijk de duimen leggen.

biljart

En daarna ging het richting zuiden. Maar in Huehuetenango, Guatemala, werden we hardnekkig achtervolgd door “La Sexta” van de Zapatisten. Waarschijnlijk een fata morgana. Of ordinaire ontwenningsverschijnselen.

hotel la sexta

En daarna werden de woorden nog schaarser, waarschijnlijk omdat de ogen een voorsprong namen op de oren. Todos Santos.

todos santos 1

todos santos2

todos santos 3

todos santos 4

todos santos 5

Met vreemde koude landschappen op grote hoogte. De Terra Fria.

terra fria3

terra fria 2

terra fria 1

En toen, opeens veel verder, waren we in Nebaj. En nog later, en voor ik het vergeet, ergens tussen Nebaj en Coban, stond de hemel in brand, maar dat gelooft natuurlijk geen mens. En daarna, in het tweede ochtendlicht, reden we alweer hoog tussen de wolken.

wolken

En dan was, heel hoog, de weg weggeregend, nog voor de orkaan langskwam, en langs beide kanten moesten enkele honderden mensen lang wachten tot grote machines het zaakje geregeld kregen.

machines

wachten 1

wachten 2

En enkele dagen later staken we nog een andere bergketen over, de Sierra de Santa Cruz, richting El Estor aan het Lago de Izabal.

mais

jongens

meisjes

En zo kwamen we, al die eeuwen later, toe in de havenstad en dus de bananenstad van Guatemala, Puerto Barrios, de haven waar mensen en boten zich bijtanken.

puerto barrios

En daar lag de volgende ochtend Honduras voor de deur.

Comments are closed.