Vervolg van “La Otra Campaña”

publiek
foto Timo, indymedia Chiapas

Vandaag is het de nationale feestdag in Mexico en de Mexicanen hangen hier meer vlaggen buiten dan de Belgen doen. Ik maak me klaar om morgen naar het vervolg van het overleg met het EZLN te gaan. “La Primera Sesión Plenaria de la Otra Campaña“. Vandaag en morgen wordt iedereen (waarschijnlijk zullen er een paar duizend mensen arriveren) verwacht in de Caracol La Garrucha. Het EZLN zal het idee voor het vervolg van de campagne voorstellen en daar zal dan over gediscussieerd worden met een maximum van 5 minuten spreektijd per persoon tot de algehele consensus erop volgt. Hier de uitnodiging. Ben benieuwd welke basisdemocratische methodes gebruikt zullen worden en/of wat voor een heksenketel het worden zal. Hieronder de belangrijkste punten die bediscussieerd zullen worden.

De la ratificación, ampliación o modificación de las características de la “otra campaña” propuestas en la Sexta Declaración: civil y pacífica; nacional; anticapitalista; de izquierda; con otra forma de hacer política; privilegiando el oído; reconociendo los límites de la acción propia y la necesidad de unirse a otras luchas; hacia un Programa Nacional de Lucha y una nueva constitución; conociendo las luchas y resistencias que se dan en todo el país, solidarizándose con ellas, apoyándolas y aprendiendo de ellas y con ellas; respetando a las organizaciones, grupos, colectivos e individu@s en sus modos de trabajo, toma de decisiones, demandas, estrategias y tácticas; buscando, siempre basándose en el respeto mutuo, enlazar luchas y organizaciones; conociendo y apoyando las luchas por la humanidad y contra el neoliberalismo que se dan en todo el mundo.

.- De quienes son convocados y quienes no. O sea quienes pueden entrarle y quienes no.

.- De la estructura organizativa de la “otra campaña”. Cómo nos vamos a organizar para la “otra campaña”, o sea, el lugar de cada quien y cada cual, y cómo nos relacionamos entre todos.

.- Del lugar especial de las diferencias en la “otra campaña”.- Indígenas, Mujeres, Otros amores y afectos (o sea que homosexuales, lesbianas, transexuales y cada quien su modo, y que luego se dice “libre preferencia u orientación sexual”, pero, según entendimos de lo que nos han explicado en la reuniones preparatorias, la cuestión no es sólo sexual), Jóven@s, Níñ@s, y Otr(a)s.

.- De la posición de la “otra campaña” frente a otros esfuerzos organizativos (Promotora, Frentote, Diálogos Nacionales).

.- De las tareas inmediatas.- de información, propaganda y difusión; artísticas y culturales; contra la represión; de solidaridad y apoyo; de estudio, análisis y discusión teóricas; de la discusión y debate sobre la situación nacional, las luchas y resistencias en nuestro país, la política institucional, la coyuntura electoral, las luchas en el mundo.

.- De lo que se nos haya pasado apuntar, agrupar o señalar como puntos para discutir y/o definirse.

vrouwen
foto Timo, indymedia Chiapas

De mensen van Promedios zijn hier ondertussen een reportage aan het maken over het hele gebeuren in Chiapas in opdracht van Telesur, het nieuwe Latijns-Amerikaanse kanaal dat een alternatievere berichtgeving wil verzorgen van en voor het Latijns-Amerikaanse continent. Een gloednieuwe samenwerking tussen Venezuela, Argentinia, Uruguay, Brazilia en Cuba op het vlak van communicatie, maar ondertussen al gedwarsboomd door de VS. Die hebben laten weten dat ze gepast zullen reageren bij de minste kritiek op hun regering en haar politiek. En Colombia heeft aangekondigd het signaal te zullen weren. Voor het ogenblik is Telesur nog enkel te bekijken in Venezuela, maar de plannen voor de toekomst bestrijken heel het continent van Patagonia tot het noorden van Mexico (en hoger).

En voor diegenen die zaterdag vanaf 17u Belgische tijd aan een computer kunnen zitten : het geluid van de gebeurtenissen in La Garrucha zal normaal gezien te volgen zijn via de site van Indymedia Chiapas. Radio, live uit Chiapas. De mensen van Indymedia en Comppa zijn nu ondertussen al een week in de weer met geluidsapparatuur, internet via satelietverbinding en nog andere rare truken om dat voor te bereiden, dus het zou best wel leuk zijn als er mensen luisteren.

Voor mij wordt het ineens een mooi afscheid van Chiapas. Ben ook net een week bedlegerig geweest met vijftal dagen flinke koorts. Dacht dat het dengué was, maar buurman dokter José zei van niet. Dus de diagnose was : “het is géén dengué”. Wat het wel was, is onduidelijk, maar ik ben er vanaf geraakt. En blij dat ik naar die ontmoeting kan. Want ergens volgende week, na het komende overleg, ga ik beginnen afzakken naar Honduras, Nicaragua en verderdoor naar Colombia. Dan ga ik, net als jullie, af en toe via internet opvolgen wat er zo nog in Chiapas en Mexico te gebeuren staat.

Comments are closed.