Plan Pueblo Panama

Ondertussen heb ik al achter de rug : een fiesta bij de organisatie Sipaz, met tequila, superior (plaatselijk bier) en salsa en cumbia. Muy chido. Ik begin een beetje gezichten en namen te kennen en dat is best wel fijn. Gisteren aan de klap geraakt met een Chileense vluchteling met Belgische nationaliteit die alle hoekjes van Brussel kent en die hier nu al 20 jaar in Centraal-Amerika rondhangt. Was die blij om Brussels Frans te brabbelen, en ik dan! Ik heb ook al door dat een beetje tequila heel goed is voor mijn talenknobbel, die verdubbelt dan direct. Een taal laat zich ongetwijfeld het best betreden op café. Ook nog lange wandelingen tot aan de buitenwijken van San Cristobal, het bekijken van documentaires bij de organisatie Promedios, bijvoorbeeld over het belang van drinkwater voor de Indiaanse gemeenschappen. Heel knap, want ze zijn gemaakt door de dorpelingen zelf. Promedios levert materiaal en opleiding, maar het zijn de indigenos die de creativiteit en de inhoud brengen. Die video’s worden dan op hun beurt weer verspreid in andere gemeenschappen en naar de “buitenwereld”.
Ze gaan verder dan het aantonen van het belang van drinkbaar water, ze vertellen ook dat Chiapas grote watervoorraden bezit, maar dat slechts een heel klein percentage van de inheemse bevolking hiervan kan profiteren. Grote multinationals hebben daarentegen al langer hun oog laten vallen op de regio en worden hierin gesteund door onder andere het plan Pueblo-Panama, de creatie van een grote vrijhandelszone van de staat Pueblo (Mexico) tot in Panama, waarbij vooral multinationals zullen kunnen profiteren van de handelsvrijheid, maar ook van legale bescherming van de overheden en uiteraard ook nog eens van subsidies indien nodig. Je kan hier meer over lezen in dit artikel. Het ligt voor de hand dat de inheemse bevolking hierbij niets te winnen heeft, integendeel, ze verliest elke dag wat meer.
Vele inheemse gemeenschapen weigeren steevast geld en zogenaamde hulp van de Mexicaanse overheid omdat ze weten dat ze hierdoor hun autonomie verliezen. Ze kiezen ervoor om hun systemen voor drinkbaar water zelf te ontwikkelen met de hulp van een paar kleine onafhankelijke organisaties en een hoop vrijwilligers. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze hierdoor minder kwetsbaar zijn.

Volgend artikel op de website van Sipaz is in het Engels en overloopt de huidige conflictsituatie en de belangrijkste actoren in Chiapas in het heel kort.

De verbeten strijd die vandaag in Bolivia gevoerd wordt, is dan ook belangrijk voor heel Latijns-Amerika. Hierover : de opstand van het platteland (nl) en bekijk volgend dossier (fr) eens om de actuele situatie in Bolivia te kennen. Tenzij dit ondertussen in België voorpagina-nieuws zou zijn, natuurlijk…

3 Responses to “Plan Pueblo Panama”

 1. Tom says:

  Hola Che Gevaneecke,

  C’est bon de te lire et de te savoir en mouvement. Continue bien à apporter tes témoignages. Ils seront tous versés au dossier accablant des Big Bad Guys de ce monde. Take it easy. Hasta la proxima.

 2. Mathias says:

  Dag Pieter,

  Ik lees hier net dat het EZLN rood alarm slaat voor de hele zone in rebellie. Hou je ons op de hoogte!

  groetjes

 3. Carine says:

  Ce lundi 20 juin au soir, l’EZLN vient de décreter alerte rouge sur le territoire rebelle du Chiapas.
  Cinq caracoles sont fermées, les zapatistes impliquées dans des projets sociaux retournent dans les files de l’armée. Quant aux étrangers présents, ils sont libres de décider de rester ou pas, bien que le communiqué apelle à leur évacuation. S’ils restent, ils doivent rester dans les caracoles. La radio Insurgente cesse aussi d’émettre…

  Depuis longtemps, rien ne bougeait plus dans la lutte des indiens, oublié tant de la part du gouvernement fédéral que des partis ou mouvements de gauche, l’EZLN a décidé,d’après un journaliste de La Jornada, de relancer le ballon dans le camp de ceux qui ont choisi de s’installer dans le cynisme et l’inertie, le ballon est à nouveau au centre du stade de football…

  Alerte rouge décretée par l’EZLN
  Voir mexico.indymedia.org.