Bericht uit Haiti

Al bijna drie weken loop ik nu rond in Port-au-Prince. Er ligt nog overal puin, en de tentenkampen zijn zowat overal. Op het platteland kan je gemakkelijk vergeten dat een zware aardbeving vier maanden geleden tussen de 250 000 en 300 000 doden eiste, maar in de Haïtiaanse hoofdstad en een aantal provinciesteden (Jacmel, Ti Goave, Leogane, Grand Goave) kan je geen oogkleppen opzetten. Puin en stof zijn alomtegenwoordig. En overal flapperen witte en blauwe stukken zeil om voor enige extra schaduw te zorgen. Tenten staan zo een beetje overal. In heuse kampen, maar ook op vele koertjes naast wat eens een huis was.

Hier en daar in de benedenstad verrijzen ‘s avonds kleine geïmproviseerde cafeetjes onder een plastieken zeil tussen een paar hopen puin. Een paar luidsprekers erbij en een pintje en nog een gammele stoel. De mensen passen zich aan omdat er niet veel anders opzit… Maar stilaan begint hier toch steeds meer woede te groeien. Steeds meer mensen beginnen de Haïtiaanse regering en haar immobilisme te vervloeken. Veel mensen willen verandering. Als je vraagt over welke verandering dat moet gaan, is het antwoord meestal redelijk simpel : het gaat niet over honger of gebrekkig onderdak, maar over respect. Mensen willen als mensen behandeld worden en betrokken worden in de toekomst van hun land. Dat was gisteren absoluut niet het geval. Vandaag was geen haar beter. Alle hoop gaat naar morgen.

Het deed en doet me heel erg deugd om onze vrienden en kennissen hier te ontmoeten. De meesten wonen veel slechter dan tevoren, maar ze roeien met de riemen die ze hebben. Er is veel verdriet hier en veel mensen hebben psychologische bijstand nodig. Anderen laten geen spoor van tranen vermoeden, maar houden zich verbeten recht. De meesten hebben al veel getreurd en gepraat en hebben een nieuw evenwicht gevonden. En ze gaan weer op in hun activiteiten. Zo kan je soms even vergeten wat er gebeurd is.

Het geld dat ik, dankzij jullie allemaal, kon meenemen vanuit België heeft ondertussen al de bestemmelingen gevonden. Onze vrienden en collega’s waren er blij mee. Ik liep niet altijd rond met een fototoestel, maar ik heb toch een paar foto’s genomen.

Mafi, Rebecca en Maman Stephanie

Patoutou

Tent familie Edson

Maude

Comments are closed.