Archive for December, 2006

Boom buiten beeld

Thursday, December 7th, 2006

vissers

taptap

communie

fietser

De tante van een van de vissers bovenaan is met de rechtse auto daaronder vertrokken naar het communiefeest van het dochtertje van haar broer, uiterst links, terwijl een buurman met de fiets van haar minnaar rondlummelt, omdat die laatste zijn geliefde niet thuis vond en nu wat verderop tegen een boom buiten beeld slaapt.

Uitzichtloos

Wednesday, December 6th, 2006

farmacie

Haiti is Oaxaca niet. De lokale verkiezingen zijn achter de rug. Een paar relletjes, een paar gewonden, een paar doden. Geen wereldschokkend nieuws in Haïti. De politici hebben verklaard dat ondanks de lage opkomst het resultaat bevredigend is. Maar de meeste Haitïanen hebben op 3 december hun kat gestuurd. Het geloof in de politiek is hier al enige tijd tot ver onder het absolute nulpunt gezakt. De partijen hebben geen ‘Politiek Project’ (en als ze er een hebben vergeten ze het weer snel) en laten alleen luidruchtig van zich horen vlak voor de verkiezingen. De gekozenen staan er dan ook om bekend zo snel mogelijk hun zakken te vullen voor ze hun postje weer verlaten moeten. De mensen staan daarom sceptisch tegenover grote beloftes en laten zich enkel nog door een handvol kleingeld of wat eten verleiden om in politieke optochten mee te lopen. Door het hoge analfabetisme en het nagenoeg volledig ontbreken van lokale politieke structuren is er in Haïti geen sprake van welke vorm van democratische inspraak dan ook. Basisdemocratische zelforganisaties blinken in afwezigheid. De sociale bewegingen die hier een aantal jaren geleden welig bloeiden, zijn bijna allen een jonge dood gestorven wegens harde repressie, verregaande recuperatiepogingen en diepe wanhoop. Hier lacht men om te overleven, schatert men met een lege maag en glimlacht men bij elke gebroken belofte. Twee decennia geleden wilden vele Haitïanen voorgoed naar elders migreren, nu willen ze boven alles niet meer in Haïti blijven. Het verschil is klein, maar tekenend. Haïti gaat langzaam achteruit, voetje voor voetje, en om de schuldigen aan te duiden moet je veel moed en kennis vergaren. Internationale belangen maken van Haïti een speelbal en financiële bijstand wordt doorgaans aan harde voorwaarden verbonden die het land elke politieke ruimte ontnemen. Haïti is al jaren een neoliberale speeltuin, maar anderzijds schuift de binnenlandse politiek al te gemakkelijk al de schuld in buitenlandse schoenen om verder elke verantwoordelijkheid te ontlopen. Zij die leiden laten het lijden over aan de anderen. Transparantie is ver te zoeken, de wegen zijn kapot, de eigen productie gaat ten onder aan goedkope import, de vruchtbare aarde spoelt weg, de gezondheidszorg is nagenoeg ontoegankelijk en het onderwijs is een regelrechte ramp. Families sparen het eten uit hun mond om één van hun kinderen naar school te kunnen laten gaan. De kinderen die niet kunnen gaan, zijn bij voorbaat veroordeeld tot armoede en onzekerheid. In Port-au-Prince vallen steeds meer straatkinderen in de armen van gewapende bendes die ze gebruiken als onopvallende verkenners, seksspeeltjes of gewapende kamikazecommando’s. Haiti is al geruime tijd naar een verre uithoek van deze planeet geschoven.

ti moun

Toch zijn er veel mensen die blijven geloven in verandering. Met een karrenvracht moed blijven ze in het land en proberen ze de economische politieke en sociale uitzichtloosheid om te buigen tot een uitdaging met de steun van enkele buitenlandse sociale bewegingen. Ook zijn er velen die de aanwezigheid van de internationale vredesmacht MINUSTAH in vraag stellen. De enen spreken van een bezettingsmacht die niets nuttigs verricht en zo snel mogelijk haar biezen moet pakken, anderen vrezen die overgang en willen dat de Haitiaanse regering eerst toont dat ze haar verantwoordelijkheid opneemt. Zie dit interview met Camille Chalmers die aanwezig is op de “Cumbre Social por la Integración de los Pueblos”, een driedaagse samenscholing in Cochabamba (Bolivia) van sociale bewegingen, netwerken, activisten en non-gouvernementele organisaties uit heel Latijns-Amerika.

schildering