Archive for July, 2006

Egalite

Thursday, July 27th, 2006

egalite

Feest in de benedenstad bij Egalite (links op de foto) voor de verjaardag van zijn dochtertje. Egalite werkt op de radio en doet er stemmetjes van kleine kinderen na die de actualiteit becommentarieren. Zijn vrienden zitten in de reggea. Veel mensen wantrouwen de rastas hier, omdat de aanhangers van ex-president Aristide dikwijls rasta’s hebben, maar ook zwaar geschut en tot een gewapende bende behoren. Maar de vrienden van Egalite zijn normale rasta’s die geen vlieg kwaad doen en vooral niet teveel bewegen. Het kamertje is bewoond door 6 tot 8 mensen. Overdag gaan de matrassen op een hoop en zwermen de bewoners uit. De Haitiaanse schrijver Dany Laferriere krabbelt ergens dat de Haitianen volslagen getikt zijn omwille van drie redenen. Ten eerste brandt de zon te hevig op hun schedeldaken. Dat brengt alles aan het koken. Ten tweede wilt elke Haitiaan president worden. Dat is een nationale afwijking. Ten derde de sexuele frustraties. De mensen slapen met zovelen op een kamer dat tweederde van de stadsbevolking ochtend na ochtend gefrustreerd opstaat en de dag ingaat met een explosief gemoed.

Debussy

Thursday, July 27th, 2006

onsbalkon

Debussy, dat is de wijk waar we wonen, al weten we niet zo goed waar die begint en waar die stopt. Het centrum en de benedenstad van Port-au-Prince liggen beneden aan onze voeten, je kunt ze niet zien van op ons balkon. Wel zien we achter de bomen en de golfplaten verder weg de zee verdampen.
Debussy is een wijk die een zuiderhelling van Port-au-Prince aangenaam bruin bakt. Al onze buren kennen ons al. Rond ons wonen geen andere blanken, behalve Angelica boven ons, een Colombiaanse die erin slaagt om bruin te zijn in Belgie en blank in Haiti. Ze doet het maar.
Debussy is een NGO- en Minustah-vrije wijk. De Minustah – Mission des Nations Unies pour la Stabilisation de Haiti – is volgens sommigen een bezettingsmacht en volgens anderen een dam tegen de chaos. Nog anderen maken dezelfde beschouwingen met betrekking tot de talrijke NGO’s.

burenbidden

Wat er wel volop in Debussy te rapen valt, zijn kerken en informele gebedsessies die tot diep in de nacht duizenden keren ‘allelujah’ roepen. Elke nacht stijgen er mensen ten hemel.

onsbalkon2

“Tafel met stoel, balkon en hangmatten”, 2006, mixed media.