Archive for the ‘Ah Latijns-Amerika’ Category

Reis Latijns-Amerika

Saturday, April 1st, 2006

Impressies van een vervlogen reis die eventueel helemaal anders had kunnen lopen. Maar ze liep van bij de Zapatisten in Chiapas, Mexico, via Guatemala en Honduras, een eind verder dwars door het Amazonewoud, naar het Altiplano van Bolivia en tenslotte Buenos Aires, Argentina. Je leest hieronder tegen de tijd in of je klikt op een land in de zijbalk. Nu zitten we in Haiti.

Buenos Aires

Wednesday, February 1st, 2006

mayo

De zotte moeders van de Plazo de Mayo hielden de 26ste hun laatste mars. De aanhoudende vraag tot opheldering van de verdwijningen van hun al te linkse kinderen, wordt in de hoek geschoven. Hebe Bonafini heeft verklaard dat er geen vijand meer in het presidentiëel paleis woont. De linkse bewegingen in Argentinia zijn verdeeld en voorlopig hun ijkpunt kwijt. Een van de navels van het wereldwijde verzet is platgevallen. Zitten alle sociale bewegingen nu opeens in de regering? Terug naar de normaliteit en de privatisering en de consumptie en de individualisering van sociale problemen? De crisis voorbij…

tangobabies

En een zachte overgang naar Europa…

publi

La Paz, 22 februari

Wednesday, February 1st, 2006

lapa

Muziek uit alle delen van Bolivia en Latijns-Amerika. Een toespraak van Eduardo Galeano. Woorden van de gloednieuwe vice-president en de spiksplinternieuwe eerste meneer des volks Evo. En nog wat regenvlagen en laagvliegend vuurwerk erbovenop.

lapa2

lape

lapaa

En de volgende dag verlieten we de hoogten van Bolivia.

alto

Tiwanaku, 21 januari

Monday, January 30th, 2006

ti1

‘s Morgens verlieten we heel vroeg La Paz in de hoop om de beëdiging van Evo Morales, eerste Indigena-president van Amerika, te volgen in Tiwanaku, de eeuwenoude plaats waar de Aymara’s woonden, nog voor de Inka’s in het huidige Bolivia toekwamen. En vanuit heel Bolivia stroomden mensen toe.

tika3

tika6

En ze bleven toestromen tot een grote massa ongedurig wachtte tot Evo Morales zou verschijnen om op Indigena-wijze ingehuldigd te worden als president van Bolivia. Ondertussen las iedereen de heel lovende biografie van Evo (van arm straatjochie naar syndicalist naar president) die door vele verkorpers aangeprezen werd voor slechts 1 peso. De straatjochieseconomie in Bolivia stopt nooit.

tika2

tata

tika4

titi

Aangezien het leger jarenlang de aartsvijand van de Indigena-bevolking geweest is, en datzelfde leger nu de veiligheid van de president-indigena moet waarborgen, werd er, om provocatie te vermijden, een ordedienst opgesteld vanuit de Aymara- en Quechuagemeenschappen zelf. Ze schermden de massa af van het leger en waren er graag bij.

ti

Later verscheen Evo Morales op de top van de heilige berg, in een nieuw rood kleed, dat de eenheid van het land zou voorstellen aan de hand van vele Indigena-motieven. Vergezeld van vier ceremoniemeesters en een hele hoop perslui en aangegaapt door een halsreikende massa.

toto

Even later verscheen hij dan nog op de ruïnes van Tiwanaku om zich te tonen aan het volk en zijn speech op het publiek af te vuren. Als president kreeg Evo er in Tiwanaku dus ook nog een bijna religieuze justificatie bovenop… Laten we maar hopen dat de sociale bewegingen van Bolivia geen al te volgzame gelovigen worden, maar hun kritische zin bewaren.

tutu

Waarna de massa huiswaarts keerde om zich op te maken voor de volgende dag. De officiële inhuldiging van het presidentiële ambt in La Paz in aanwezigheid van tienduizenden mensen en een hele handvol figuren die volgens vele mediakanalen heel belangrijk zijn. Zoals Chavez en Uribe. Wat een combinatie. Voor de eerder aardsere bezoekers blijft het twijfelen of presidenten het verschil kunnen maken.

tyty

Zoutwoestijnen en rode rotsen

Sunday, January 22nd, 2006

trein

Vanuit Uyuni, een verlaten treinstation met een rijke geschiedenis in de provincie Potosi, trokken we, Karen, Carine, Geert, Hans en ik, na een jeep met slechte banden, met jeep nummer twee de zoutwoestijn in. Een enorme zoutvlakte waar tot op de dag van vandaag zout met de hand gewonnen wordt voor een schamel loon. Ook de weinige huizen worden er met blokken zout gebouwd.

zoutwinning

De zoutwoestijn werd lang geleden gevormd door het opdrogen van het enorme binnenmeer dat ooit tussen de westelijke en de oostelijke bergruggen van de Andes lag. Naarmate de bergen hoger werden, droogde het meer verder op. Vandaag ligt hier het Altiplano, de enorme hoogvlakte van de Andes waarop de Aymara en de Quechua llamas en het graan Quinoa kweken. Maar twee meren en twee zoutwoestijnen getuigen nog van het verre onbewoonde verleden.

salar

grijs

Omdat het in dit jaargetijde de regen overvloedig begint te vallen, wordt de zoutwoestijn omgetoverd in een enorme spiegel. Soms lijkt het alsof je vliegt in plaats van rijdt. De wolken gleden onder ons. In de verte vlogen nog twee andere jeeps.

vliegende jeeps

En zo komen tientallen jeeps gevuld met gringo’s toe aan het Isla de Pescado om er het middageten te genieten. Het is de top van een berg die nog boven de zoutwoestijn uitsteekt, een plaats waar maar weinig Bolivianen kunnen komen. De jeepreis is te duur. Omdat we geboren zijn in het rijke halfrond, konden we echter genieten van beeldschone onwereldse vergezichten.

isla de pescadores

Eens uit de zoutwoestijn bleef het maar verder regenen, zodat de volgende dag een aantal jeeps domweg het onbeweeglijke landschap vervolledigden. Hoopjes gringo’s stonden er even plompverloren naast te wachten tot de tram voorbij zou komen.

jeep

En na wat wrikken en trekken en modder omwoelen, reden we langs laguna’s in alle kleuren, flamingo’s die voor een keer niet in een stadspark stonden, rotsen die beeldhouwen veroordelen tot overbodige activiteit, bergtoppen met sneeuw, geisers die hete modder uit het binnenste der aarde in alle kleuren ophoesten en canyons voor condors zonder hoogtevrees.

laguna colorado

flamingo's

bergen1

rotsen

geisers

geisers2

bergen

laguna verde

rotsen2

rotsen3

canyon

Wagenziek kwamen we op de vierde dag terug toe in Uyuni, op het treinenkerkhof. Butch Cassidy en Sundance Kid sloegen er nog een laatste keer hun slag, maar de trein was al jaren gestopt. De wielen waren er hier en daar onderuit gesloopt en stoom was in de verste verte niet te bekennen.

overval