Archive for the ‘AYITI’ Category

Bericht uit Haiti

Tuesday, May 18th, 2010

Al bijna drie weken loop ik nu rond in Port-au-Prince. Er ligt nog overal puin, en de tentenkampen zijn zowat overal. Op het platteland kan je gemakkelijk vergeten dat een zware aardbeving vier maanden geleden tussen de 250 000 en 300 000 doden eiste, maar in de Haïtiaanse hoofdstad en een aantal provinciesteden (Jacmel, Ti Goave, Leogane, Grand Goave) kan je geen oogkleppen opzetten. Puin en stof zijn alomtegenwoordig. En overal flapperen witte en blauwe stukken zeil om voor enige extra schaduw te zorgen. Tenten staan zo een beetje overal. In heuse kampen, maar ook op vele koertjes naast wat eens een huis was.

Hier en daar in de benedenstad verrijzen ‘s avonds kleine geïmproviseerde cafeetjes onder een plastieken zeil tussen een paar hopen puin. Een paar luidsprekers erbij en een pintje en nog een gammele stoel. De mensen passen zich aan omdat er niet veel anders opzit… Maar stilaan begint hier toch steeds meer woede te groeien. Steeds meer mensen beginnen de Haïtiaanse regering en haar immobilisme te vervloeken. Veel mensen willen verandering. Als je vraagt over welke verandering dat moet gaan, is het antwoord meestal redelijk simpel : het gaat niet over honger of gebrekkig onderdak, maar over respect. Mensen willen als mensen behandeld worden en betrokken worden in de toekomst van hun land. Dat was gisteren absoluut niet het geval. Vandaag was geen haar beter. Alle hoop gaat naar morgen.

Het deed en doet me heel erg deugd om onze vrienden en kennissen hier te ontmoeten. De meesten wonen veel slechter dan tevoren, maar ze roeien met de riemen die ze hebben. Er is veel verdriet hier en veel mensen hebben psychologische bijstand nodig. Anderen laten geen spoor van tranen vermoeden, maar houden zich verbeten recht. De meesten hebben al veel getreurd en gepraat en hebben een nieuw evenwicht gevonden. En ze gaan weer op in hun activiteiten. Zo kan je soms even vergeten wat er gebeurd is.

Het geld dat ik, dankzij jullie allemaal, kon meenemen vanuit België heeft ondertussen al de bestemmelingen gevonden. Onze vrienden en collega’s waren er blij mee. Ik liep niet altijd rond met een fototoestel, maar ik heb toch een paar foto’s genomen.

Mafi, Rebecca en Maman Stephanie

Patoutou

Tent familie Edson

Maude

Dag van de persvrijheid

Monday, May 17th, 2010

Hierbij ons eerste kleine filmpje sinds onze studio weer min of meer draait. Een kort verslag van een conferentie over de rol van de Haïtiaanse media in de reconstructie, met beelden uit Haiti na de aardbeving.

Terug naar Haïti!

Saturday, April 24th, 2010

Carine en ik bedanken iedereen die heeft meegeholpen aan de organisatie van het Haïti-feest, alle artiesten, iedereen die is komen feesten of iedereen die centjes gestort heeft. De opbrengst was flink hoger dan onze verwachtingen.

Het benefiet bracht -op enkele euro’s na- bijna 3000 euro’s in het laatje. En onze rekening en broekzak verzamelden samen nog eens iets meer dan 2500 euro. Ik vertrek dus naar Haiti met niet minder dan 5500 euro! Zoals gezegd zal dit geld direct terechtkomen in de handen van onze vrienden en kennissen die het nodig hebben en het ongetwijfeld goed zullen gebruiken. Meer informatie volgt.

Normaal gezien was mijn vertrek gepland voor 15 april. Dat was echter de dag dat men het Europese luchtruim sloot ten gevolge van de vulkaanuitbarsting op Ijsland. Daarom zal ik uiteindelijk morgen, op zondag 25 april, het vliegtuig nemen met bestemming Port-au-Prince.

Ik probeer jullie, in de mate van het mogelijke, op de hoogte te houden via deze blog. Ik ben alvast heel blij dat ik niet met lege handen zal toekomen in Haiti. Vrienden in België voor vrienden in Haïti, het heeft gewerkt!

Haïti Chérie

Monday, April 5th, 2010

Affiche benefiet

Carine en Pieter werken al vier jaar in Haïti. Ze woonden er tot voor kort in de hoofdstad Port-au-Prince, een stad met ongeveer twee en een half miljoen inwoners.

Tot voor kort, want de aardbeving van 12 januari besliste er in nauwelijks 40 seconden over leven en dood van miljoenen mensen. Onze vrienden bleven in leven, hun huis scheurde door maar bleef staan, maar hun buren hadden minder geluk. Men schat dat ongeveer 300 000 mensen het leven lieten. De overlevenden zijn naast vrienden en familieleden meestal ook hun huis kwijt en velen leven nu op straat. Iedereen wacht met schrik het regenseizoen af dat nu begint. Men schat dat er meer dan 1 miljoen mensen dakloos zijn.

Met deze benefiet willen we, als vrienden hier in België, een benefiet organiseren voor de persoonlijke contacten, de vrienden van Carine en Pieter in Haïti. Mensen waarmee ze de afgelopen vier jaar mee hebben geleefd, gewoond, gelachen, gewerkt. Een beetje geld kan volstaan om een tent, een groot stuk sterke plastiek, een provisoir onderdak te verkrijgen. Of eten en drinkwater.

Alle steun welkom : 979-1644087-39 met vermelding « Haiti »

PASAJ Handelsvrouwen aan de grens van Haïti

Thursday, December 18th, 2008

Groupe d’Appui aux Réfugiés et Rapatriés (GARR) heeft een film laten maken door Groupe Médialternatif, de organisatie waar ik werk, over de situatie van de Haïtiaanse vrouwen die handel drijven aan de grens met de Dominikaanse Republiek. Deze film ging deze week in première in Port-au-Prince en zal vanaf nu circuleren op de nationale Haïtiaanse televisies. Deze spot toont ook de eisen van GARR met betrekking tot de situatie van de vrouwen die handel drijven aan de grens. Dit alles voor mensen die creools spreken… anders is het mooie plaatjes kijken…